Na zahranicnych forach velmi diskutovana tema, tu sa to zatial riesi kade-tade, takze zakladam prislusnu temu. Vyzera, ze tejto "pliagy" sa Cina tak skoro nezbavi ... ako ste na tom ti, co mate kupene letenky? Do Azie vycestujete, alebo vasu navstevu odlozite na "neurcito" ? Ja mam odlet 26. feb a pokial Cina nezatvori Pekingske letisko resp. Myanmar nezakaze prilety z Ciny, tak mam v plane letiet. Situaciu budem  pozorne sledovat (hlavne zahranicne zdroje) a podla toho sa samozrejme zariadim.  .

Coronavirus - zachovajte paniku

Založil ve fóru Co se nevešlo

DimikUK napsal(a):


K cemu testy ted? Promorenost minimalni. To ze ted vyjdes negativni neznamena vibec NIC. Chytnes to pozdeji.


Souhlas, reagoval jsem jen na Davida.
0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Ta informovanost - nemam na mysli brifinky, kde predstavi kazdy den nove a nove zakazy, ktere logicky mohly prijit v jedne nebo 2 krocich... OC nevedeli, ze tam lidi chodi a shlukuji se v dnesni dobe nejvic? Bitch please

Nerozumím sice vaší czenglish, ale mám pocit že se snažíte za každou cenu hledat problém. Ten klip který MZd představilo je myslím velmi zdařilý a informativní. Špatné zprávy je asi lepší dávkovat, aby se předešlo nějakým zbytečným excesům. Přeci jenom žijeme v zemi kde: 

" Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Těmto lidem, a je to polovina národa, uniká mnohotvárnost a mnohoznačnost světa, a co z tohoto světa v jejich očích zbývá, lze rozdělit na celkem jednoduché, většinou protipólné elementy. Někdy se tomu říká černobílé myšlení. (prof. Höschl,  Karolinum, 1991)

Samozřejmě, že nic nefunguje dokonale a chyby se dějí a dít budou. Krizové plány nikdo v praxi (naštěstí) nezažil a od války uplynulo 70 let, proto veškeré "válečné" příměry jsou velmi pokulhávájící, viz Bergamo. Hygienici se celý život zabývali kontrolováním jestli U Vonásků správně skladují buřtguláš, nic víc. Zatím jsme částečně omezeni jen na našem komfortním standardu v podobě cestování. Na druhou stranu elektřina jde, radiátory topí, voda teče, Knihy, TV, rádio a internet a příroda skýtají bezedné množství zábavy.

V neposlední řadě: Babiš jiný přes noc nebude, ale naštěstí snad pochopil, že teď se píše jeho stránka v dějepisu ČR a on chce obstát. Na rozdíl od Hradní zombie, která na výkon funkce již dávno rezignovala. Pro srovnání sledujte madam Čaputovou, aby bylo zřejmé jak tragicky na tom jsme.


0 Citovat

Petr76 napsal(a):

Na tohle jsi přišel jak?

Že Čína bojuje s koronavirem účinněji než většina světa, sis tu částečně zodpověděl nedávno sám poukázáním na to, že na západě nejsou roušky cool na rozdíl od Číny (dodávám, že i dalších zemí v regionu, které bojují s koronavirem taky úspěšně). Často se říká, že roušky proti koronaviru neochrání. Zřejmě ale ochrání před kapičkami, na kterých vir ulpívá (jsou různé typy, ale týká se to asi i těch, co nejsou nejúčinnější). Četl jsem i názor, že o té neúčinnosti roušek se psalo, aby je lidi nevykupovali a zbylo něco na zdravotníky apod. Dobrý "pokus" na účinnost roušek je popsaný tady: https://www.scmp.com/news/china/...e-and-stay

Medializovalo se tam rozšíření na 4,5 metru, čemuž se v busu se zavřenými okénky při dlouhé jízdě ani nedivím (a taky přenos na dalšího pasažéra, který nastoupil po vystoupení infikovaného), ale podstatná je i tato věta v závěru: "The researchers also found that none of those passengers in the two buses who wore face masks were infected." Tj. nenakazili se ti, co měli roušku, i když seděli těsně vedle viz plánek. Původní studie, ze které článek čerpá, byla po medializaci stažena, ale to na věci asi nic nemění. 

Při dalším zhoršování situace se povinné roušky na veřejnosti zavedou i tady asi do 2 týdnů, řekl před 3 dny Prymula na DVTV, ale podle mě není na co čekat. V Číně je používali povinně asi od 23.1., ale měli výhodu v tom, že je považovali za normální i dřív. Viděl jsem tam v předchozích letech Čínany s rouškou někdy dokonce i v létě v národních parcích, aniž by vypadali nachlazení (a jistě to nebylo kvůli špinavému vzduchu).

Ve Wuchanu začali s tvrdými opatřeními relativně pozdě, ale na druhou stranu o dost dříve, než velké země Západu, které, pokud vím, nic moc dosud nedělají. Podrobně je to popsané zde (dával to sem voughne před 2 dny): https://www.facebook.com/notes/s...095516629/

"Ak spočítate oranžové počty do 22. januára, máte 444 prípadov. Teraz pripočítajte všetky sivé. Súčet je okolo 12 000. Keď si teda vo Wuhane mysleli, že majú 444 prípadov, mali 27-krát viac. Ak si vo Francúzsku myslia, že majú 1 400 prípadov, je možné, že ich majú niekoľko desiatok tisíc." (22.1. rozhodli o uzavření Wuchanu.)

V tom článku je i spousta dalších zajímavých informací o tom, že Čína a některé okolní země jsou se svým přístupem úspěšné např.:

Dá sa vydedukovať toto:
— Krajiny, ktoré sú pripravené, môžu očakávať úmrtnosť okolo 0,5% (Južná Kórea) a 0,9% (zvyšok Číny).
— Krajiny, ktoré situáciu nezvládnu môžu očakávať úmrtnosť medzi 3% a 5%.

...

Japonsko, Južná Kórea, Honkong alebo Singapur ako aj čínske provincie mimo Hubei boli pripravené a pacientom poskytli potrebnú starostlivosť.
Ostatné západné krajiny však skôr kráčajú cestou Hubei a Talianska.

...

Ostatné čínske regióny dobre koordinovala centrálna vláda a tie tak okamžite pristúpili k drastickým opatreniam. Toto je dôsledok: (graf)

Každá rovná čiara je čínska provincia, v ktorej sa vírus vyskytol. V každom z nich mohlo dôjsť k exponenciálnemu rastu, ale vďaka opatreniam z konca januára bol vírus v každej z nich potlačený skôr ako sa rozšíril.

...

Výskyt v Južnej Kórei vybuchol, ale rozmýšľali ste nad tým, prečo sa to isté nestalo v Japonsku, Taiwane, Singapure, Thajsku a Honkongu?

Všetky tieto krajiny zasiahol SARS v roku 2003 a všetky sa z neho poučili. Zistili, aký virálny a smrteľný môže byť, takže vedeli, že ho treba brať vážne. Práve preto ich grafy stále exponenciálne nerastú napriek tomu, že začali rásť omnoho skôr.


Jinak to, že Čína bojuje s koronavirem účinněji, vyplývá třeba z toho, že lidi jsou zvyklí poslouchat úřady a navíc vědí, že jsou sledovaní. Tu čerstvě vybudovanou infrastrukturu Velkého bratra využili i v aplikacích, které sledovaly jejich kontakty s nakaženými (asi i přiblížení, o kterém lidi nevěděli) a které jim daly barevné označení, kterým se prokazovali: https://www.sciencemag.org/news/...-countries

Two widely used mobile phone apps, AliPay and WeChat—which in recent years have replaced cash in China—helped enforce the restrictions, because they allow the government to keep track of people’s movements and even stop people with confirmed infections from traveling. “Every person has sort of a traffic light system,” says mission member Gabriel Leung, dean of the Li Ka Shing Faculty of Medicine at the University of Hong Kong. Color codes on mobile phones—in which green, yellow, or red designate a person’s health status—let guards at train stations and other checkpoints know who to let through.

"As a consequence of all of these measures, public life is very reduced,” the report notes. But the measures worked. In the end, infected people rarely spread the virus to anyone but members of their own household, Leung says. Once all the people in an apartment or home were exposed, the virus had nowhere else to go and chains of transmission ended. “That’s how the epidemic truly came under control,” Leung says. In sum, he says, there was a combination of “good old social distancing and quarantining very effectively done because of that on-the-ground machinery at the neighborhood level, facilitated by AI [artificial intelligence] big data.”

...

The question now is whether the world can take lessons from China’s apparent success—and whether the massive lockdowns and electronic surveillance measures imposed by an authoritarian government would work in other countries.


Poslední článek ukazuje i to, že 13 nezávislých zahraničních vědců zmapovalo situaci v Číně a není důvod příliš zpochybňovat udávaná data oproti většině jiných zemí, kde taky nejsou známé počty všech nakažených. O srovnávání situace do normálu v Chengdu během 2. půlky února měl vlog Čočík 28.2. na youtube (dobře odhadl, že s cestováním problém bude, ale kvůli šíření v Evropě). V té době bylo v provincii Sečuán s 80,5 mil. obyvatel 531 potvrzených případů a 3 mrtví. https://www.youtube.com/watch?v=-X_a5Ux59nM




0 Citovat

Povinnost roušek by byla fajn, ale když prostě nejsou?

0 Citovat

Jarda napsal(a):

Povinnost roušek by byla fajn, ale když prostě nejsou?

on by stačil i jakýkoliv šátek přes pusu... 

0 Citovat

Ano, roušky už měly být zařízené pro lidi a povinné.

0 Citovat

Jarda napsal(a):

Povinnost roušek by byla fajn, ale když prostě nejsou?

To je pravda, ale reagoval jsem na dotaz ohledně rozdílu mezi přístupem Číny (a některých dalších zemí) a zbytku světa. Část lidí je má, ale zatím nepoužívá. Ty 2 týdny asi bude trvat výroba roušek, které si stát zajistil až v posledních dnech (prý pro každého aspoň jedna), a proto asi nebude povinnost dřív.
0 Citovat

speedy7cz napsal(a):

Ano, roušky už měly být zařízené pro lidi a povinné.

Na co rousky, když hromada lidí v obchodech sahá na volné pečivo holou rukou 😀😀😀

0 Citovat

Čína se nejspíš zachovala jako Rusáci loni v létě, kteří když jim vybouchnul vojenský reaktor tak prostě vypnuli čidla měřící radioaktivitu. Číňani zveřejňují nesmyslná čísla od samého počátku. Za tichého spolupachatelství WHO.

Pokud chceme skutečně něco vědět co bude mít vypovídací hodnotu, sledujeme Jižní Koreu nebo etnicky bližší Itálii. 

0 Citovat

Má pravdu předseda....

0 Citovat

@Petr76: Ty sis asi mou odpověď včetně odkazů nepřečetl a nepodíval se na video Čočíka. Pokud ano a přesto si toto myslíš, tak raději no comment. Poučit se je třeba ode všech zemí se zkušenostmi s koronavirem a jistě jsou jiné spolehlivější než Čína, ale vyhnout se čínským zkušenostem nemá smysl, zvlášť když se shodují s těmi z Tchaj-wanu, Singapuru nebo Jižní Korey.

0 Citovat

Jarda napsal(a):

Už to jde? V Praze prý v soukromých nechtějí, v ÚVN stan asi až od pondělí. V Brně dělá na infekčním v Bohunicích bratranec a prý zatím taky musí indikovat hygiena a nemůžeš si jen tak přijít.

Vcera som sa nechala uplne bez problemov a zadarmo otestovat v nemocnici Motol. Cakacia doba asi 10 min, vysetrenie 5 min.

Od stvrtka mam teplotu, zimnicu, kaslem a strasne ma bolia svaly a klby. V budove kde pracujem su 2 pozitivne pripady ( v impact hube) a obaja moji sefovia sa vratili z IT (ale uz pred 3 tyzdnami a priznaky nemali, takze sa nepredpoklada, ze by to priniesli). Ale hlavne cela nasa firma chce vediet ci to naozaj mam a mna to tiez trapilo kvoli ludom, s ktorymi som bola v kontakte.

Googlila som teda rozne sukromne kliniky ale nic som nenasla. Tilia, ktora v uplnych zaciatkoch odhalila 1 pripad, uz testovanie robit nemoze. Ostatne laboratoria sice robia testy, ale nerobia odber.  Tak som najprv volala SZU, tam ma odkazali na 112 (lebo nemam praktickeho doktora), na 112 ma odkazali na hygienicku stanicu. Na hyg. stanici neboli moc prijemni, ziadnu sanitku mi neposlu (nie je dovod - necestovala som, neprisla som do kontaktu s nakazenym) a vraj ak chcem, mam ist do nemocnice. To mi prislo ako uplny opak toho co sa vsade pise - do nemocnice nechodit. Volala som teda do Motola na infekcne a bolo mi povedane, ze naozaj moze prist, ale na urgentny prijem. Tak ma tam priatel zaviezol, pred budovou je cislo na ktore treba zavolat, prinesu vam rusko a mozete ist dovnutra. Zaplatila som iba 90 kc za pohotovost a do 15 min som bola vybavena. Vysledok bude dnes alebo zajtra, alebo sa mozno ani neozvu ak bude negativny.

Takze nie je uplne pravda, ze sa neda otestovat, akurat informacie ohladom toho su protichodne a cele je to neprehladne. A dokonca som citala, ze od pondelka ma to testovanie stat 3k, wtf?

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

@Petr76: Ty sis asi mou odpověď včetně odkazů nepřečetl a nepodíval se na video Čočíka. Pokud ano a přesto si toto myslíš, tak raději no comment. Poučit se je třeba ode všech zemí se zkušenostmi s koronavirem a jistě jsou jiné spolehlivější než Čína, ale vyhnout se čínským zkušenostem nemá smysl, zvlášť když se shodují s těmi z Tchaj-wanu, Singapuru nebo Jižní Korey.


Nikdo ale neříká, že se nemáme od Číny poučit, ale asi není úplně nejlepší ji dávat jako příklad boje s virem a to z několika důvodů - zkreslují, mlží a jejich čísla jsou velmi pravděpdobně nepřesná, pak si můžou dovolit zavést opatření, které v demokratické společnosti není možné a proto jsou nepoužitelné a taky je to stále diktatura, takže si nemusí dělat hlavu s právním rámcem zaváděných opatření, lidskými právy a následky opatření.

0 Citovat

eremi napsal(a):


Nikdo ale neříká, že se nemáme od Číny poučit, ale asi není úplně nejlepší ji dávat jako příklad boje s virem a to z několika důvodů - zkreslují, mlží a jejich čísla jsou velmi pravděpdobně nepřesná, pak si můžou dovolit zavést opatření, které v demokratické společnosti není možné a proto jsou nepoužitelné a taky je to stále diktatura, takže si nemusí dělat hlavu s právním rámcem zaváděných opatření, lidskými právy a následky opatření.

Já ji nedával jako příklad boje s virem, ale zmínil jsem ji původně v reakci na optimismus Mel, že je to na 2 týdny. Žádná jiná země nemá relevantní zkušenost, ze které by se dal odvodit průběh epidemie nejprve při zlehčování situace a strkání hlavy do písku (Wuchan do 22.1.) a pak rázných opatřeních v hodně zasažené oblasti (Hubei od 22.1.) a v málo zasažených oblastech (zbytek Číny od 22.1.)

Přesná čísla nejsou téměř nikde (asi poměrně přesná jsou v Jižní Korey a několika dalších zemích s málo mrtvými, kde hodně testují). To, že nejsou tak přísná opatření možná jinde, jsem i zkopíroval z posledního článku v závěru. Bylo to zmíněné jako zdůvodnění, proč jsou opatření v Číně účinnější než jinde (na Petrův dotaz zpochybňující mé tvrzení) a ne jako příklad.

0 Citovat

Andrea_Perni: Když se tak divám na tvou zkoušenost a na zprávy v médiích, tak to ta zdravotnická péče bude asi jen pro VIP. Babiš nepřekvapil, lže jak když tiskne.


https://www.novinky.cz/domaci/cl...o-40316690

0 Citovat

Andrea_Pernik: Díky za info, člověk čte hodně takových příběhů denně na fb nebo ig, ale většinou to končí tím, že ti lidé opravdu nebyli otestováni. Takže díky za návod, jak kdyžtak postupovat. 

Teď je velká kauza kolem toho chlapa v ÚVN, kdy dokonce vrchní sestra prozradila Babišovi jeho jméno a ten ho hned hodil do médií. Babiše chválím za to uzavírání veřejných prostor, cestování, hranic, atd. tam jsme před západní Evropou. Chybějící roušky a respirátory jsou průser. A neskutečný bordel v odběrových/testovacích místech je taky šílený.

0 Citovat

tak mi akurat volali, je to pozitivny nalez :/ 

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

tak mi akurat volali, je to pozitivny nalez :/ 

Tak přeji mírný průběh a rychle vyléčení. Drž se!!!!! Tusis kde?

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

tak mi akurat volali, je to pozitivny nalez :/ 

Ale závěť si pro jistotu napiš.

0 Citovat

Andrea_Pernik napsal(a):

tak mi akurat volali, je to pozitivny nalez :/ 


Take drzim palce a preji brzke uzdraveni bez nasledku!

0 Citovat

to je teda mrzutost, co ted? Predpoklad ze pro tebe poslou sanitku? Ty priznaky, ktere jsi popisovala, mi neprisly uplne mirne... tak brzke uzdraveni a podavej info, pokud to pujde;) posilam cestovatelskej imaginarni hug!

0 Citovat

Příspěvek jsem smazal , uznávám  kritiku Pavla Planerspottera.  On možná nečetl  předešlé stránky.........

0 Citovat

diky, ja sa citim ok, davam si paralen, takze teplotu uz nemam, iba kaslem, celkovo nemam obavy o svoje zdravie, skor sa obavam o to, ze som bola v blizkom kontakte s min. 50 ludmi za posledne 2 tyzdne, jedna z nich je v rizikovej skupine :/ tak uvidim s cim pride hygiena, ci to naozaj bude trasovat alebo uz na to nema kapacity

0 Citovat

padrino, ja nemam co dat do zavete, iba tych par supiek co som si nasetrila na 3 mes. do Peru, to nestoji za rec :)

0 Citovat

Taky držím palce a ať se brzo uzdravíš.

0